Auto Klub Crankshaft Forum

Puna Verzija: Ugradnja pojacala u automobil!!!Edukacija...
Trenutno pregledate lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Stranica: 1 2
Dakle, odlučili ste iz jednog od više razloga da vašem auto sistemu dodate pojacalo. Naravno poslje izbora pojačala slijedi i njegova ugradnja. Ako ste malo spretniji i želite da uštedite nekih pedesetak eura za ugradnju, ovo je pravi tekst za vas!

Prvo, oprema koja vam je potrebna:

1. Pojačalo;
2. Komplet kablova;
3. Kućište za osigurač i odgovarajući osigurač;
4. Različiti šrafcigeri, klješta, metalna sajla itd.;
5. Izolir traka;
6. Razni priključci i terminali za povezivanje;
7. Prijatelj/drugar/djevojka koji će da vam pomaže i da vam pravi društvo ako je moguće.

Od kablova će vam trebati:

1) 5 metra naponskog (+) kabla; 2) 1 metar naponskog (-) kabla za uzemljenje (ili 5 metara ako planirate da provlačite i kablove za uzemljenje (-) od akumulatora); 3) 5 metara >činč< (RCA) kablova; 4) 5 metra remote kabla (obično ide uz RCA kabl). Komplet ovih kablova košta oko 20-30 eura za one debljine 16 qmm. Oko pitanja debljine kabla koji je potreban za vaše pojačalo, pogledajte ovu tabelu (uvek je bolje staviti deblji nego tanji kabl, pa i ako kasnije planirate jos pojačala bolje je da stavite u početku debeli kabl, nego da naknadno provlačite sve iz početka). Nemojte da zaboravite da debljina naponskog (+) kabla i kabla za uzemljenje (-) mora obavezno biti ista!

[Slika: 91044735se5.th.jpg]

Što se tiče osigurača, stavite osigurač iste vrijednosti kao onaj koji se nalazi na samom pojačalu (ako ih ima više onda njihov zbir). U praksi dosta ljudi stavlja osigurače manje vrednosti, jer rijetko kada pojačalo od npr. 40 Ampera povuče svih 40, tako da može da se stavi i osigurač od 30A. Naravno, zbog ovoga osigurač može ćesće da pregori, ali bolje da vam pregori osigurač od koji je jeftiniji nego cijeli sistem.

Prije nego sto krenete sa bilo kakvim poslom, prvo skinite negative (-) klemu sa akumulatora kako bi ste se zaštitili od bilo kakvih strujnih opasnosti. Uzmite desetak cm naponskog (+) kabla i isjecite ga. Tih 10 cm će biti na potezu izmedju akumulatora i kućista za osigurač (ova razdaljina bi trebala da bude što manja, zato što je ona jedina koja nije >osigurana< tj. zaštićena osiguračem), koji dolazi u paketu kablova za instalaciju pojačala. Na jedan vrh tog kabla od 10cm stavite okrugli priključak uz pomoć kojeg će te ga priključiti na klemu od akumutalora (ili ako imate specijalne kleme, kabl ubacite direktno u njih), a drugi kraj ubacite u kućiste od osiguraca. Osigurač stavite tek kada završite sav posao! Ostatak kabla (tj. ostalih 4,9 metara) ubacite u drugi kraj kućista, a drugi kraj tog kabla će te kasnije provući do gepeka.

[Slika: 56317125cv7.th.jpg]

Pokušajte da nadjete već postojeću rupu kroz koju će te provući vaš naponski kabl iz dijela gde je motor ka kabini. Obično postoje rupe sa gumenim poklopcima (kroz koje možda već prolazi neki kabl), i ako takva rupa postoji, provucite kabl kroz nju (naravno prvo izvucite gumeni poklopac, koji je ponekad veoma težak za vađenje, a kada provučete kabl rupu zatvorite silikonom ili nečim sličnim). Još jedan način da provučete kabl je izmedju duplog lima kod prednjeg krila automobila (kabl bi trebao da izadje negde kod vrata). Ako pak niste te sreće da postoji rupa, probušite sami novu. Nemojte ovo da vas plaši, znači - samo nadjite mesto gde bi mogli da probušite, ali pazite gde će rupa izlaziti sa druge strane, da u isto vreme ne probušite slučajno nešto što ne bi ste smjeli! Kada probušite tu rupu, dobro išmirglajte ivice da ne budu oštre, a kada provučete kabl rupu zatvorite silikonom ili nečim sličnim. Za dalje provlačenje kabla će vam mnogo pomoći metalna sajla (ili slična elastična šipka). Sa njom možete provjeriti i gdje rupa izlazi sa druge strane. Kod provlačenja kabla do kabine zavezite vrh kabla na sajlu i uz pomoć nje provucite kabl do kabine.

[Slika: 29260966wt7.th.jpg]

Sada na red dolazi >rasturanje< kabine. Znači, skinite sve moguće plastike ispod volana, kod vrata itd. Za to će te morati da skinete dosta sarafova (mozda i neke nestandardne kao npr. >Torx<, tj. zvezdica), kao i žabica koje malo većom silom morate povući. Možda ćete morati i da skinete tepih automobila. Naponske kablove od kabine provucite pored vrata (ispod plastike pragova naravno!) do gepeka. Zadnje sedište izbacite ako je moguće, jer će vam biti mnogo lakse kasnije kod provlačenja samih kablova. Ako želite, možete pored naponskih (+) kablova provući i ground (-) kablove od akumulatora (za uzemljenje), ako ne - povezaćete ih negdje na šasiju u gepeku. Dakle, sada smo dovukli naponske kablove do gepeka.

[Slika: 79804824px8.th.jpg]

Vraćamo se u kabinu. Izvucite HU (plejer) uz pomoć viljuškica koje ste dobili uz plejer. Pozadi, u ulaze plejera ćete povezati RCA i remote kabl (RCA nemojte povezivati dok ne povežete ground (-) od pojačala, jer u suprotnom mogu da vam pregore osigurači u plejeru!!). RCA jednostavno ubacite u džekove predviđene za to, a za remote nađite žicu (obično je plave boje) koja izlazi iz plejera (tj. iz velikog ISO konektora) i spojite je sa remote kablom, koji ide do pojačala. RCA i remote kabl NIKAKO NEMOJTE provlačiti sa iste strane kao i naponske kablove, zato što kasnije može doći do smetnji i zujanja u zvuku sa pojačala, što naravno ne želite. Znači, sada provucite kablove ispod volana do vrata i dalje do gepeka, kao što ste uradili sa naponskim. Sada imate RCA, remote i naponske kablove dostupne u vašem gepeku.

[Slika: 36398787fq0.th.jpg]

Na red dolazi nalaženje idealnog mjesta za vaše pojačalo. Tu treba obratiti pažnju na više stvari. Prvo, pojačalo treba da ima dosta mjesta da se hladi, a ako ima ventilator, strana na kojoj se on nalazi mora imati prostora da >usisava< vazduh. Dalje, izmedju pojačala i podloge treba da ima barem par milimetara mesta kako bi se ono lakše hladilo, a ako je podloga od metala, ne bi bilo loše da stavite tanak sloj gume između da ne bi kasnije došlo do smetnji. Jedno od najpopularnijih mjesta za pojačalo je zadnje sjedište, odnosno lim koji odvaja njihov naslon od prostora prtljažnika. Kada ušrafite pojačalo za zadnju dasku na red dolazi povezivanje. Na kraj naponskog kabla stavite konektor (ako ste kupili kablove u kompletu ovi konektori su verovatno već spojeni) i povežite za pojačalo.

[Slika: 18355333kw7.th.jpg]

Sada trebate da nadjete uzemljenje u vašem gepeku (ovo nije potrebno ako ste vukli ground (-) kablove od akumulatora). Za ovo će vam poslužiti bilo koji šaraf u gepeku, koji je u direktnom kontaktu sa šasijom. Taj spoj dobro išmirglajte jer ne smije da bude farbe na tom kontaktu (pošto ona ne provodi struju). Ako pak nemate ovakav šaraf, uzmite i sami probušite rupu. Ovde budite veoma pažljivi pri bušenju pošto se ispod gepeka najčešće nalazi rezervoar. Kada izbušite rupu, išmirglajte dobro i povežite ground (-) kabl (jedan kraj za šraf, drugi na pojačalo). Kabl za uzemljenje traba da bude po mogućnosti što kraći. Sada kada ste rješili uzemljenje, možete povezati RCA i remote kablove na isti način – dakle, na odgovarajuće ulaze na pojačalu. Višak kablova slobodno uvucite ispod sedišta.

[Slika: 35500002da2.th.jpg]

Sljedeći korak je, naravno, povezivanje zvučnika (ili vufera) za pojačalo. To je jednostavno: + od zvučnika na + od izlaza pojačala (speaker out). Istu operaciju ponovite za minus. Na kraju, u kućište osigurača ispod haube stavite osigurač i probajte vaše novo pojačalo (nemojte da zaboravite da plejer mora biti uključen da bi se i pojačalo uključilo).

[Slika: 21102491iq8.th.jpg]

Eto, posle malo muke ste vaš auto-audio sistem obogatili pojačalom, a u novčaniku ste sačuvali pedesetak eura.Ako na kraju čitavog posla imate izvjesnih problema sa zvukom (smetnje u zvuku, šumovi, zviždanje i slično), proverite neke od sledećih stavki:

Naponski kablovi su razvučeni sa jedne, a RCA i remote sa druge strane automobila;

- pojačalo nije oštećeno i nema nikakav kvar;
- uzemljenje je odrađeno pravilno;
- svi kablovi su ispravni i RCA imaju dovoljnu debljinu;
- svećice i alternator automobila su ispravni.

U slučaju da je sve navedeno u redu i da se opet čuju šumovi, u nekoj od radnji koja je specijalizovana za audio-opremu, nabavite poseban filter koji eliminiše eksterne zvukove. Razlog tih smetnji je najčešće loš kvalitet pojačala.
ok
Svaka cast Wolfy,verujem da ce nekima ovo pomoci.

Ja samo da napomenem,posto mnogi to zanemaruju: Ne stedite na kablovima,narocito naponskim i nikako,ali nikako ne izostavljajte osigurac!!!Tih 10-15ak KM koliko kosta osigurac sa kucistom vam moze spasiti automobil.
i ja se nadam da ce pomoci, i naravno slazem se sa Zexom ne treba steditit na kablovima i osiguracima, to su neke hajmo tako reci sitnice, ali koje znace veoma veoma puno Big Grin
okok
Veoma prosto (IDIOTPROOF)
Odlican text ne sumljam da ce mnogima pomoci.

veljo-p

onima koji to nisu radili ce dosta olaksati posao radio sam to i sam nije tesko samo treba vremena meni je to bilo zabavno za raditi pa sam to radio i jos jednom rodjaku. svaka cast dobro objasnjeno
U sustini meni najvise vremena oduzme trazenje najboljeg mesta za prolazenje kablova iz motornog prostora u unutrasnjost automobila.Ostalo je sve lako.
Vaistinu stvarno nista bez osiguraca.Ali ima onih koji vole da im udara a da instalacija zivi zivot svoj kao moj zetonja.
(19-03-2009 11:29 PM)Zex Piše: [ -> ]U sustini meni najvise vremena oduzme trazenje najboljeg mesta za prolazenje kablova iz motornog prostora u unutrasnjost automobila.Ostalo je sve lako.

Ja sam sve zavrsio ali muzika neradi bas zbog toga sto nisam nasao nijednu "jupicu" da provucem napojni kabal u kabinu!
Ako ima nekih savjeta dobro bi doslo!
Akumulator od Fap-a 1213 u gepek i rijesis problem. Ustedis na kablovima i ne treba ti kondenzator Big Grin. Dodjes kuci iz grada, stavis da se puni, ujutru samo gas, moze svirati citav dan Big Grin.
(13-05-2009 03:26 PM)X3Mer89 Piše: [ -> ]Akumulator od Fap-a 1213 u gepek i rijesis problem. Ustedis na kablovima i ne treba ti kondenzator Big Grin. Dodjes kuci iz grada, stavis da se puni, ujutru samo gas, moze svirati citav dan Big Grin.

Ma nece biti druge nego tako. Big Grin
Ovako mi bezze stoje u gepeku amp i wof a nista ne tuce, mogu samo da ih gledam!
To je hebeno kod novih auta,sto nemas gde prici,ali sigurno ima negde gumeni cep koji ce posluziti za to.
Probaj tamo gde prolaze svi kablovi,obicno je najveca rupa za kablove tamo gde se nalaze i osiguraci,tu mozda ima i neka pomocna.

P.S. A kabl ne moras voditi kroz automobil,ako bas nema nista,on moze ici i ispod auta,samo ga ubaci u onaj plasticni stitnik i fixiraj za pod,kablovi vecih preseka se najcesce tako postavljaju.
(13-05-2009 05:58 PM)Zex Piše: [ -> ]P.S. A kabl ne moras voditi kroz automobil,ako bas nema nista,on moze ici i ispod auta,samo ga ubaci u onaj plasticni stitnik i fixiraj za pod,kablovi vecih preseka se najcesce tako postavljaju.

Najprije ce biti to jer sam pregledao sve i nisam nasao kuda da provucem, koliko sam skontao svi kablovi od osiguraca u snopu idu na desnu stranu auta sto mi je skroz nelogicno ali renault je to pa se netreba cuditi!
Usput da upitam za misljenje, uzeo sam 10 kvadrata kabal, jeli dovoljno za ovo pojacalo? http://www.magnat.de/index.php?id=2408&L=1
Jako bitan faktor, ako ne i najbitniji je: Duzina kabla. Kvadratura se racuna po tabeli u kojoj su faktroi struja i duzina kabla.
Nema sta,detaljno je objasnjeno,moze svako sam da ugradi pojacalo...zviiiiz
Ali uvjek ostanu neke sitnice tipa:
"bruji mi pojacalo","zuji u zvucnicima kao turbina"..."gubi snagu kad se pojaca"...(a gdje bi ja onda uzeo kes)...Big Grin
Znaci:
-OSIGURAC obavezno...
- masa NIKAD od akumulatora,sto je god kraca to bolje,jer preko mase kupi smetnje,i sto je moguce bolje ocistiti mjesto spajanja,masa sto deblja...
-debljina napojnih kablova (plus) jeste bitna kod velikih snaga ali kod "obicne" muzike nema potrebe pretjerivati,bolje je uloziti u kvalitetne cincheve (opet zbog smetnji),a ne FIS-ovce od 2 KM
-i na kraju same komponente,njihov kvalitet odredjuje i kvalitetu zvuka,dzaba debeli kablovi...chinc...kondezator...a "fush" CD ili pojacalo...
I strogo paziti na polaritet zvucnika...ako na jednom zvucniku okrenete polaritet,prepolovi se bas...No
Ali uz malo volje i poznavanja same "price" moze se dosta uraditi
Mah
Ono sto je bitno a zaboravio si navesti je da debljina i + i - bude ista,znaci ako je 20 kvadrata plus,neka toliko bude i minus.
A to za duzinu mase,da li vuci sa baterije,ili sa nekog sarafa je jos uvek podeljeno misljenje,mada mnogi,cak i na cica-ma tvrde da je bolje resenje sa akumulatora,a naravno idealno je resenje ako je jos i akumulator u gepeku Wink

A sto se tice smetnji,naravno cincevi trebaju biti kvalitetni,ali naponske kablove provlacite,pod obavezno sa jedne,a signalne kablove sa druge strane auta,nikako jedne uz druge!
Odlican tekst svaka cast na trudu!

Dragane mislim da ti je malo 10kvadrata za to pojacalo, 20 je neka minimala. Sto deblje to bolje, mozda ces kasnije i mjenjati pojacalo, stavljat jace pa da ne moras ponovo provlaciti.
Evo pogledaj na ovom linku debljina kabova u odnosu na duzinu: http://caraudio-rs.info/index.php/Instal...janje.html

Jos jedna vazna napomena, a to je da se obavezno obezbjedi dovoljno struje za pojacalo. U suprotnom postoji mogucnost da izgori zbog prevelikog pada napona.

I Dragane jes uspio ista uraditi? Jes nasao tu famoznu rupu Original
Nisam nasao rupu pa sam je napravio! Original

Probusio neki plasticni cep ispod sjedista i izvukao kabal dole pa lagano podom uz cijevi od kocnica (ucvrstio vezicama na svakih otprilike 20-30 cm) i onda opet u motorni prostor do akumulatora i to je to! (osigurac stavio na nekih 10-tak cm od akum.)
Malo mi se stisavaju pozicije kada pojacam (ja nisam ni primjetio vec Vlado i Slobo neko vece na perkingu) ali to ce resiti kondenzator kada za to dodje vrijeme!
Uglavnom muzika radi sto je najbitnije, nemoram se "napinjati" da nesto cujem! Big Grin
Nemoj brate pare trosit, bolje prvo stavi vece kablove (ako sad imas 10 kvadrata) pa ako onda ne pomogne uzmes akumulator sa gelom (suvi accu).
Cijena im je malo veca (ako ne ista) kao i za kondenzator, a kad ga kupis imas dobar accu duze traju od obicnih i nemas problema sa strujom... Procitaj po netu ima dosta o tim accu da ti ja sad ne pisem prednosti
Stranica: 1 2
Referentni URL