Auto Klub Crankshaft Forum

Puna Verzija: Novi avionic na Zaluzanima
Trenutno pregledate lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Danas sam se malo promuvao na treningu pred sutrasnju trku, ali su mi paznju privukla tri nova aviona koja su letela i izvodila egzibicije iznad AutoDroma Zaluzani, dobio sam informaciju da su to dovezli neki Srbijanci, a da je jedan kupljen od strane Aero Kluba Ull.

Ne bude meni tesko da odem da vidim o cemu se radi i evo prenosim vam neke stvari koje sam saznao od strane pilota:

Naime rec je o avionima koji se proizvode u Srbiji, rec je o 900ccm Rotax motorima od nekih 120KS, cena konkretno ovog primerka koji je kupio Aero klub iz Banja Luke je 55.000e, a cena naravno varira od opreme ugradjene u njega, instrumenata i sl. U pitanju je NOV avion i dvosed je.
Jos jedna od zanimljivosti je i ta da avioni koriste normalno gorivo (od 95 do 100 oktana), u praksi se na tri rezervoara 95ice sipa jedan 100-tke, mada nije obavezno.
Takodje zanimljivost aviona je i ta da ima mogucnost "klizanja" pri minimalnoj brzini od 45km/h sto u praksi izgleda kao da avion lebdi u vazduhu, maksimalna mu je pak brzina 220km/h, a recimo put od BG do BL se predje za nekih 50-55min.

Da ne duzim, evo i slika:

[Slika: DSC06059_Medium.jpg] [Slika: DSC06060_Medium.jpg] [Slika: DSC06061_Medium.jpg]

[Slika: DSC06063_Medium.jpg] [Slika: DSC06064_Medium.jpg] [Slika: DSC06074_Medium.jpg]

[Slika: DSC06066_Medium.jpg] [Slika: DSC06067_Medium.jpg] [Slika: DSC06068_Medium.jpg]

[Slika: DSC06069_Medium.jpg] [Slika: DSC06070_Medium.jpg] [Slika: DSC06071_Medium.jpg]

[Slika: DSC06072_Medium.jpg] [Slika: DSC06073_Medium.jpg] [Slika: DSC06076_Medium.jpg]
Zanimljiva sprava nema sta Original a i slike su odlicne
Fin avioncic Original
Zadnja mi je slika prejaka, uhvaceni moment u pravom trenutku Big Grin
Nije los avioncic malo trosi lijepo leti, dosta je upravljiv, idealan za obuku cijena ide od 35k eura pa nadalje Original
Ljubisa, jel i ti letis?...vidio sam cini mi se neke slike sa sa avionima i Markom Rapicem, a on je koliko znam neki pilot?
(12-06-2011 06:01 AM)srdjo Piše: [ -> ]Ljubisa, jel i ti letis?...vidio sam cini mi se neke slike sa sa avionima i Markom Rapicem, a on je koliko znam neki pilot?

Ucimo zanat valjda cemo ove godine izucit mi ceramo utve puno zajebanije od ovoga malog sepeta, Ja Marko Rapic, Lajic Ognjen, Tutoric Nikola nema jos niko dozvolu ali rapic ima najvise sati letili smo i u ovom malom cudu MXP nije los avioncic Mah
Da nije ovaj tutoric isao i tehnicku skolu, i koje bi mogao biti godiste?
(12-06-2011 02:25 PM)mmiissoo Piše: [ -> ]Da nije ovaj tutoric isao i tehnicku skolu, i koje bi mogao biti godiste?

Jest isao je sad studira u zagrebu aeronautika smjer civilni pilot, moj komso inace, rebao bi da bude 1991 ako me pamcenje ne vara Tooth
Leteo sam Rotax-om,proizvode ih u Kraljevu,nisu nesto skupi i ne spada u avione,ovo je ultra laka letelica,sto znaci da imas pogodnosti sto se tice dozvole za letenje,leti se manji broj sati itd.itd...
malo je hvalilo da se pocnem baviti vazduhopolovstvom umjesto automobilizom. nijanse su prevagnule. tada kad sam ja to ganjao srusila su se dva motorna zmaja u periodu od mjesec dana + na godinu dana prije toga poginuo mi je prijatelj pilot, tako da aje mi je zaprijeceno izbacenjem iz kuce ako se ne ostavim toga. inace sam letio u raznim tipovima ultra lakih i lakih letilica, ali na zalost nije bilo para za oboje...
Čestitke kolegama iz BL, avionče super izgleda, čak i ne liči na ultralaki avion! Je li kupio klub ili neko privatno?
Čestitke kolegama iz BL, avionče super izgleda, čak i ne liči na ultralaki avion! Je li kupio klub ili neko privatno?
Pa klub vjerovatno , pise gore 55000e
Pa baš zato i pitam, jer nažalost motorna sekcija banjalučkog aerokluba i nije nešto pretjerano aktivna zadnijh godina pa mi je zato logičnije da je neko (ili nekoliko njih) kupio ovaj aviončić.

Ispravka, sad sam tek pročitao da je u pitanju aeroklub "ULL", a ne "Sveti Ilija" kao što sam ja pomislio Mad0218
(13-06-2011 04:40 PM)Slavisa Piše: [ -> ]Pa baš zato i pitam, jer nažalost motorna sekcija banjalučkog aerokluba i nije nešto pretjerano aktivna zadnijh godina pa mi je zato logičnije da je neko (ili nekoliko njih) kupio ovaj aviončić.

Ispravka, sad sam tek pročitao da je u pitanju aeroklub "ULL", a ne "Sveti Ilija" kao što sam ja pomislio Mad0218

I sveti ilija se aktivira leti se ubrzo ce biti 2 aviona spremna a jos jedan se planira jedrilice sredjenje registrovane a ovo je kupio sam klub ULL Mah
Lijepo je čuti da će biti nešto, samo valja požuriti pola juna već prošlo :/, koje su mašine registrovane, Utvice?
(14-06-2011 12:44 PM)Slavisa Piše: [ -> ]Lijepo je čuti da će biti nešto, samo valja požuriti pola juna već prošlo :/, koje su mašine registrovane, Utvice?

Jedna utva je sredjena remontovana i registrovana, druga je toku a krajem godine ide pajper, sredjen je L23 i DG, a VUK i Cirrus ce ubrzo na remont do kraja sledece godine trebalo bi da bude 80% letjelica u potpuno ispravnom stanju... Sve je zapusteno bilo kad smo mi mladi dosli nas 6-7 ali evo zivnuti cemo radi se, sad ima i ULL bice svega Mah
Odlično, važno je da se radi, samo naprijed!
Referentni URL